Roemeniecommissie

`Image"Roemenië Onze Zorg
Commissie "Harmelen helpt Roemenië

Inleiding

Via deze website willen wij u kennis laten maken met onze commissie, iets vertellen over ons ontstaan, onze doelstellingen, gerealiseerde projecten, ons huidige project, mogelijke volgende projecten en onze acties waarmee de financiën ten behoeve van de projecten ingezameld worden.

Verder willen wij u iets vertellen over opgedane ervaringen tijdens projectbezoek en transport.

ImageOns ontstaan
Vanuit de toenmalige commissie "Woerden helpt Roemenië zijn een aantal gemeenteleden van de Ned. Hervormde Kerk te Harmelen, in 1992 geprikkeld geraakt door ervaringen van leden van Woerden die al langer actief waren in Roemenië. De nood was in Roemenië erg hoog en de Roemeense bevolking was nog niet gewend om zich te organiseren omdat er voorheen altijd voor hen georganiseerd is geweest. Na overleg met de diaconie is er een werkgroep gevormd en na voorbereidende vergaderingen is op 17 maart 1993 de commissie opgericht.

Vooral in het begin was het motiverend dat wij konden meeliften met de kennis van commissie "Woerden helpt Roemenië". Ondertussen hadden ook commissies uit Bodegraven, Nieuwveen en Oudewater zich bij Woerden en Harmelen aangesloten.

Op advies en onder begeleiding van een juridisch adviseur is op 28 april 1994 de stichting "Roemenië onze Zorg" ontstaan, omdat een stichting wettelijk iets te betekenen heeft en een commissie niet. Vooral bij het werken in- en bezoeken van projecten was dit van belang. Alle eerder genoemde commissies maken deel uit van de stichting.

Hoewel onze commissie organisatorisch geen deel uitmaakt van de Ned. Hervormde Kerk, staat de diaconie voor een bepaald bedrag borg voor ons, omdat het belangrijk gevonden wordt dat leden van de kerk zich inzetten voor onze naasten in het buitenland. Financiële controle vindt jaarlijks plaats door de diaconie.

ImageOnze doelstellingen
Elk deelnemende commissie van de stichting voert zelfstandig een eigen beleid. De stichting draagt zorg voor coördinatie tussen de leden en allerlei juridische aspecten. Tijdens periodieke vergaderingen wordt opgedane kennis onderling uitgewisseld.

Onze doelstelling is om uit Christelijk oogpunt materiële en morele hulp te verlenen aan onderwijsinstellingen en kindertehuizen in Roemenië. De hulp die verleend wordt is niet religie gebonden. Uitgangspunt is dat onze hulp in nauwe samenwerking met de Roemenen tot stand komt en het initiatief zoveel mogelijk van de Roemenen uit gaat.

Gerealiseerde projecten

Jaar Project Omschrijving

2007 Kindertehuis in Viseu de Sus 3 rolstoelen voor ernstig gehandicapte kinderen
2006 Baia Mare Inventaris voor Hongaars gemeenschapshuis
2006 Tureac e.o. Schoolmeubilair
2006 Sigeti Lesmateriaal voor creative vakken
2006 Ginta Financiele hulp voor afbouw parochiehuis
2005 Ginta Werkvakantie parochiehuis Ginta
2005 Tureac, Rosoirie e.o. Schoolmeubilair
2004 Ginta Werkvakantie parochiehuis Ginta
2004 Cadea Schoolbijbels en meubilair
2003 Oradea Schoolmateriaal
2002 Ginta Materiaal vakantiedorp
2002 Baia Mare Schoolmateriaal Nemeth Laszlo school (middelbare school)
2002 Satu Mare Schoolmeubels school voor doven
2002 Kleuterschool in Oradea Etuis kinderen
2001 Lagere school Colteau Parketvloer, meubilair en isolatie kelder voor functie klaslokaal in school
2001 Kindertehuis in Viseu de Sus Keukenapparatuur voor appartement
2000 Kindertehuis in Viseu de Sus Copieer apparaat
1999 Kindertehuis in Viseu de Sus Keukenapparatuur voor appartement
1999 Baia Mare Apparatuur blindeninstituut.
1998 Manastur Gymmateriaal lagere school
1998 Kindertehuis in Viseu de Sus Radiatoren, verlichtingsarmaturen, spellen e.d.
1998 Baia Mare Schoolmeubilair Nemeth Laszlo school (middelbare school)
1997 Manastur Parketvloer gymlokaal lagere school
1996 Tirgu Lapus Keuken inventaris en - meubilair vervangen
1995 Tirgu Lapus Verlichting en toiletten lagere school
1994 Tirgu Lapus Renovatie doucheruimte en toiletten
1993 Tirgu Lapus Opname en onderzoek primaire hulp

Het verkrijgen van de noodzakelijke financiële middelen

De benodigde financiële middelen verkrijgen we door giften en het houden van acties. De giften ontvangen we van particulieren en via een jaarlijks toegezegde offerblokkenronde van 1 kwartaal vanuit de Ned. Hervormde Kerk.

Te houden acties.

Perssinaasappelactie:

Deze actie vindt doorlopend plaats. Iedere 4 weken, behalve de in de maanden juli en augustus, kan de deelnemer naar keuze pers- of handsinaasappels bestellen. De bestelling wordt door de sinaasappelman bezorgt en wij ontvangen een kleine provisie. D.m.v. een wijzer bij de voordeur kan kenbaar gemaakt worden of er wel/niet belangstelling voor bezorging is.

Stroopwafelactie:
In november verkopen we huis aan huis stroopwafels.

Kerstkaartenbezorgingsactie:
In de periode voor kerst kan men binnen Harmelen de kerstkaarten door ons laten bezorgen.

Contactadres
Neeltje Stigter, Breudijk 50, 3481 LR Harmelen, tel. 0348-441207